• Utama

Lawatan Kerja Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar ke Daerah Kuala Kangsar

18 April 2019 Kuala Kangsar - Suatu Lawatan Kerja oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar ke Daerah Kuala Kangsar telah diadakan pada awal  pagi ini.

Setinggi-tinggi penghargaan  kepada YBhg. Dato' Dr. Ahmad Jailani Bin Muhamed Yunus, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan ketua-ketua Jabatan, wakil kepada agensi-agensi di bawah KPLB yang telah menyantuni pelajar-pelajar sekolah, masyarakat kampung dan warga Kuala Kangsar bagi membantu mempertingkatkan lagi taraf sosio-ekonomi kumpulan sasar sekitar Daerah ini.

Cetak   Emel

Program Pegawai Daerah Bersama Komuniti Hulu Perak Bantu Rakyat Dapatkan Perkhidmatan Secara Terus Daripada Pelbagai Agensi : 13 April 2019GERIK, 13 APRIL 2019 - Program Pegawai Daerah bersama Komuniti Hulu Perak dianjurkan bertujuan memberi peluang kepada masyarakat sekitar untuk mendapat perkhidmatan secara terus daripada pelbagai agensi kerajaan, swasta dan syarikat persendirian.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, dengan penyertaan 46 agensi berkenaan ia dilihat sedikit sebanyak mampu membantu masyarakat mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan perkhidmatan yang ditawarkan.

“Saya percaya penyertaan 46 agensi ini akan dapat membantu kumpulan sasar yang berbeza terdiri daripada pelajar, graduan yang mencari pekerjaan, usahawan selain para kakitangan awam yang ingin mencari peluang untuk meningkatkan pendapatan mereka.

“Jadi saya berharap bahawa program ini walaupun singkat, ia akan dapat memberi peluang kepada masyarakat untuk mendapat manfaat dan faedah,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian dalam ucapan ketika Program Pegawai Daerah bersama Komuniti Hulu Perak di Dewan Serbaguna Majlis Daerah Gerik.

Hadir sama Orang Besar Jajahan Hulu Perak, YDH Toh Muda Orang Kaya-Kaya Seri Adika Raja Shahbandar Muda, Dato’ Ar. LA Meor Roslan Bin Dato’ Seri Haji Meor Ahmad Rashidi; YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Tuan Tan Kar Hing, YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said, YBrs. Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Puan Nor Sham Binti Rahman dan Pegawai Daerah Hulu Perak, Encik Zulhisham Bin Ahmad Shukori.

Selain itu, beliau berkata, program yang berlangsung itu juga merupakan antara platform yang digunapakai oleh kerajaan negeri untuk menerangkan dasar-dasar kerajaan kepada masyarakat di seluruh negeri Perak.

“Secara tidak langsung, ia turut memberi peluang kepada masyarakat untuk bertemu dan mengenali dengan lebih dekat para pegawai tertinggi pimpinan pentadbiran kerajaan negeri,” kata beliau.

Mengulas lanjut, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, Hulu Perak merupakan daerah yang unik selain berpotensi untuk dimajukan sebagai salah satu produk pelancongan terpenting di negeri ini.

Tambah beliau, kerajaan negeri juga akan bekerjasama dengan pihak Tourism Perak untuk memastikan hasrat berkenaan berjaya untuk direalisasikan.

“Sepanjang dua hari program yang berlangsung di sini, saya telah pun dapat melawat tapak-tapak warisan yang kita ada di Kota Tampan dan beberapa tempat lain.

“Saya percaya beberapa daya tarikan boleh kita buat bersama Tourism Perak untuk meningkatkan lagi aktiviti pelancongan dimana ia secara tidak langsung memberi faedah kepada penduduk tempatan,” ujar beliau.

Program Pegawai Daerah bersama Komuniti ini juga akan diteruskan ke daerah lain selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk memberikan perkhidmatan awam terbaik kepada rakyat.

Cetak   Emel

Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) PDT KK/SS Tahun 2019

11 April 2019 (Khamis), Program khidmat sosial penanaman pokok & penyampaian bantuan makanan bulanan Kotak Harapan yg telah diadakan di kawasan PPRT Berkelompok Lempor, Mukim Senggang, Manong bertujuan merapatkan hubungan warga PDT dgn masyarakat. Program ini telah disempurnakan oleh YBrs. Tuan Ahmad Munir Bin Ishak, Pegawai Daerah Kuala Kangsar bersama YBrs. Dr. Hashim Bin Bujang, Penyelaras DUN Manong.

Setinggi penghargaan kepada penaja-penaja yangg telah memberikan sumbangan:

- Jabatan Perhutanan : pokok bucida
- Pejabat Pertanian Daerah : pokok mempelam & kelapa pandan
- Yayasan Perak : bantuan makanan bulanan Kotak Harapan

Terima kasih juga kpd jab/ agensi yg telah memberikan kerjasama:

- Pejabat KPLB Negeri Perak
- Pejabat GIATMARA Negeri Perak
- Pejabat Penyelaras DUN Manong
- Pejabat Penghulu Mukim Senggang
- Pengerusi2 & AJK MPKK Mukim Senggang
- Penerima2 bantuan rumah PPRT Berkelompok Lempor

 

Cetak   Emel

Istiadat Pembukaan Rasmi Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Keempat Belas Perak Darul Ridzuan

Selasa, 16 April 2019 Jam 8.50 Pagi,  Istiadat Pembukaan Rasmi Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Keempat Belas Perak Darul Ridzuan telah disempurnakan oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan di Bangunan SUK Perak Darul Ridzuan, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, Ipoh.

Cetak   Emel

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.